Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ



Σήμερα στην νέα kio πέταξαν  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  διαμαρτυρίας και "συγκεντρώσει" στην πλατιά τις νέας Κιου .όπως φαίνεται τα πράγματα στην νέα kio δεν είναι καθόλου καλά βλέπω μια έξαρση τον κατοίκων και βεβαία φταίει η εγκληματικότητα που τον τελευταίο καιρό είναι στο "φορτετης ", πολλές κλοπές πολλά τα περιστατικά κάτι δεν πάει καλά και οι κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί δικαιολογημένα . 




πολύ εφικτό και εύκολο να αλλάξεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου.

Συγκλονιστική αποκάλυψη! Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του ΟΤΕ, ξήλωσαν την στήλη με τα ονόματα των δολοφονημένων υπαλλήλων από τις κατοχικές δυνάμεις!

7 Μάη 1944

Ο χώρος με την πλάκα όπως είναι σήμερα. Σεβασμός…. της D.T στην ιστορική μνήμη.



Μετά την απεργία της πρωτομαγιάς όπως αναφέρει ο συνάδελφος Λευτέρης Χατζηανδρέου Γ.Γραμματέας του σωματείου της τηλεφωνικής τότε «οι Ναζί Γερμανοί κατακτητές και οι Γερμανοί Δ/ντες είχαν ...
σκυλιάσει δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και έτσι στις 3 του Μάη γερμανικά στρατεύματα μπλοκάρουν το μέγαρο της οδού Σταδίου το
κέντρο του Πειραιά και το μέγαρο της οδού Κωλλέτη.
Συγκεντρώνουν όλο το προσωπικό και συλλαμβάνουν όσους προσέρχονται για εργασία και έχουν και ονομαστικό κατάλογο.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εθελοντική Αιμοδοσία στίς 10/05/2014 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στο Άργους .

Εθελοντική Αιμοδοσία στίς 10/05/2014 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στο Άργους .

**ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΡΓΟΥΣ.**

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και
η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αργολίδας
σας προσκαλούν στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής:

«Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ»

με τον λογοτέχνη,
Βαγγέλη Ραπτόπουλο
που θα πραγματοποιηθεί

το  Σάββατο 10 Μαΐου 2014
και ώρα   18:00

στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου
της Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου
 «Ο Παλαμήδης»

"3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ"



Συνεχίζεται το «3ο Φεστιβάλ Μαθητικής Καλλιτεχνικής Δημιουργικής Δράσης του Δήμου Άργους Μυκηνών» που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση [Κ.Ε.Δ.Α-Μ] σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ.Ε. Αργολίδας.
Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μουσική. Οι θεατές άκουσαν αγαπημένα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου από το μουσικό σύνολο του 6ου  Δημοτικού σχολείου Άργους υπό την δ/νση της
Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου. Το Μουσικό σχολείο Αργολίδας ¨Ι. Καραμάνος¨ «κάλεσε  την άνοιξη με λέξεις και ρυθμούς». Από το μουσικό σύνολο των πνευστών ακούστηκαν γνωστές μελωδίες. Η δραματοποίηση του Ορφικού Ύμνου στην Ήρα σε ¨συνομιλία¨ με έργα νεότερων ποιητών και πεζογράφων (Ελύτη, Μυριβίλη, Ρίτσου, Βρεττάκου, Χ. Γκιμπράν, Φ. Πεσσόα, κ.α.) και καλές επιλεγμένες μουσικές επιλογές, ώθησαν το νου των θεατών να ταξιδέψει προς την Άνοιξη. Επίσης, οι παρεβρισκόμενοι  θαύμασαν και την έκθεση με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές, έντυπα).
Το «3ο Φεστιβάλ Μαθητικής Καλλιτεχνικής Δημιουργικής Δράσης του Δήμου Άργους Μυκηνών» θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου 2014. Η ώρα έναρξης είναι στις 6.00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας στο Άργος

Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία σας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και...
Σωμάτων Ασφαλείας έτους 2014 που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άργους, το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 και Ω/16:30.


'Eγκριση δημοπράτησης

   

Υλοποίηση των αποφάσεων για αποτροπή της Α.Ε.Ε. στην πράξη


Αρ. Πρωτ. 822
Αθήνα 2/5/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 

ΘΕΜΑ : Υλοποίηση των αποφάσεων για αποτροπή της Α.Ε.Ε. στην πράξη
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνέχεια των  αποφάσεών του ( 30/3/2014 και 7/4/2014) για την αποτροπή, στην πράξη,  της εφαρμογής  της Α.Ε.Ε.,  η οποία άμεσα συνδέεται με την αξιολόγηση – χειραγώγηση τονίζει τα παρακάτω :
·         Έχει ήδη κηρυχθεί (και βρίσκεται σε εξέλιξη) διαρκής στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας.
·         Επειδή έχει καταγγελθεί ότι ασκούνται πιέσεις για πραγματοποίηση του έργου των ομάδων σε χρόνο εκτός ωραρίου εργασίας (π.χ. σε χρόνο που οι εκπαιδευτικοί δε βρίσκονται στο σχολείο), υπενθυμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει κανείς εκπαιδευτικός έργο εκτός του ωραρίου εργασίας του. Κανένας δεν μπορεί και δε νομιμοποιείται να μας υποχρεώσει σε κάτι τέτοιο.
·         Οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί σε ομάδες εργασίας φροντίζουν να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις των ομάδων τους, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
  • Κυρίαρχο όργανο για τη σύνταξη των οριστικών εκθέσεων των σχολικών μονάδων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Αντιστέκεται


Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Αντιστέκεται στο φαύλο παρελθόν, αντιμετωπίζει δυναμικά και αποτελεσματικά το παρόν και οραματίζεται ένα δημιουργικό μέλλον.


Οι δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν μια ευτυχή συγκυρία δημοκρατικής έκφρασης του Eλληνικού Λαού. Αποτελούν, επίσης, μια ευκαιρία για τους πολίτες να δείξουν ότι σκέπτονται,  ότι ξέρουν να αξιολογούν ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και να τερματίσουν τη θητεία ανθρώπων που λυμάνθηκαν και λυμαίνονται τον τόπο, που υπήρξαν οι αίτιοι των δεινών της δραματικής περιόδου που διανύουμε  και οι οποίοι σε λίγο θα μας ζητήσουν και εύσημα για την προσφορά τους στην πατρίδα (!).

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»
και οι εκδόσεις «Άγκυρα» στο πλαίσιο εορτασμού
των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης με θέμα:

«200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας»
που θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00
στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της
Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»

Για την επέτειο θα κάνουν εισηγήσεις ο πρέσβης επί τιμή, κ. Γεώργιος Σέκερης
και ο Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου, κ. Απόστολος Κοΐνης,
ενώ η συγγραφέας κ. Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
 θα μιλήσει με θέμα «Στα χνάρια των Φιλικών»

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αργολίδα


Από το Ναύπλιο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,
 Οδυσσέας Βουδούρης, και ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» μπαίνουν στην τελική ευθεία για την ανατροπή του Συστήματος Τατούλη-Φούχτελ.

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αργολίδα με ομιλητές τους:

Οδυσσέα Βουδούρη, υποψήφιο Περιφερειάρχη
Γιώργο Γαβρήλο, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας

τερος σ﷽﷽﷽σηνιδας,
Δευτέρα 12 Μαΐου στις 7:30 μμ
Βουλευτικό Ναυπλίου – Ναύπλιο

Τάσσος Χειβιδόπουλος


Την Πέμπτη 8/5 ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αργολίδας με τον συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, θα περιοδεύσουν σε χωριά του τέως Δήμου Μηδέας. Συγκεκριμένα:
 
Αγία Τριάδα, ώρα 19.00
 
Πουλακίδα, ώρα 19.30
 
Παναρίτι, ώρα 20.00
 
Ανυφί, ώρα 20.30
 
Μάνεση ώρα 21.00  

ΤΟΥ Α.Π

Ψηφίστε λέει ΕΛΙΑ, αλλιώς θα έχουμε κυβερνητική ανωμαλία..... Μια σύγχρονη παραλλαγή του "Καραμανλής ή Τάνκς"...... δεν φτάνει που κάνανε την Ελλάδα μπάχαλο και τον Έλληνα κολίγα, κάνουνε κι εκβιασμούς τώρα... (Αλήθεια, το όνομα ΕΛΙΑ το βγάλανε επειδή κάνανε την Ελλάδα σαν την μούρη του Σημίτη;;;) Και δεν είναι το μόνο κόμμα που κάνει εκβιασμό. Λίγο-πολύ, όλα τα κόμματα κάνουν εκβιασμό......... Βρε δεν μας κλάνετε Χιώτικα να μυρίσει και μαστίχα;;;;;;;;;;;

Ο Τ.ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Όπως προαναγγείλαμε μια καινούργια ενότητα ξεκίνησε στο Παραπολιτικά Αργολίδα, με την τεχνική υποστήριξη του έμπειρου οπερατέρ Δημήτρη Ευσταθιάδη. Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 και ο πρώτος μας καλεσμένος είναι ο Τάσος Χειβιδόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας και εκ νέου υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

MEDYS NAFPLION 2014: The fleet (VIDEO)

Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δ. Κωστούρου (VIDEO)


Πρόσκληση Πέμπτη 8 Μαΐου 2014


Η Κοσμήτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη σε συνεργασία με  το  Δήμο Ναυπλίου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει την Πέμπτη  8 Μαΐου 2014  στην εκδήλωση «Θέατρο & Θεατρικότητα» με εισηγητή το διακεκριμένο σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη ο οποίος έχει τιμήσει κατά το παρελθόν τη Σχολή μας με τη διδασκαλία του.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου στην  αίθουσα  ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΝ στο Ναύπλιο και ώρα 19.00.
Επίσης ο κύριος Σταύρος Τσακίρης θα  πραγματοποιήσει master class  με τους φοιτητές από τις  11.00 έως 14.00΄  στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου» στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο.

Ο Σταύρος Σ. Τσακίρης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, την Αμερική και την Ινδία. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας (1999-2002) και Κομοτηνής (1990-1993). Στο έργο του σημαντική θέση κατέχει η αρχαία τραγωδία και παραστάσεις του έχουν ανέβει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε φεστιβάλ όπως: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Βερολίνου, Βρυξελλών, Καΐρου, Τιφλίδας, Τελ Αβίβ, Κολωνίας, Λευκωσίας, Πάφου, Φιλίππων και Θάσου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Πέτρας κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με θεατρικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.ά., στην Κύπρο με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Θέατρο «Ένα», και στο εξωτερικό με το Εθνικό Θέατρο Ινδιών, το Εθνικό Θέατρο Ισλανδίας, το Theses theatre (ΗΠΑ), την Goa Academy, το Theater Manufacture (Γερμανία).

Ο Σταύρος Τσακίρης δίδασκε δραματολογία και σκηνοθεσία στο αρχαίο δράμα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υποκριτική σε μεταπτυχιακούς φοιτητές δραματικών σχολών, με ειδίκευση στην αρχαία τραγωδία.

Εργάστηκε ως θεατρικός παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο και το 2003 ίδρυσε το θεατρικό σύνολο «Omicron 2 – μια εταιρεία για τις τέχνες», με σκοπό να συνεχίσει τη διερεύνησή του πάνω σε πειραματικές μεθόδους προσέγγισης και παρουσίασης έργων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας. Παρουσίασε ως τώρα έξι παραγωγές σε Ελλάδα, Κύπρο, Γεωργία, Αλβανία.
 
 
Η Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών
&
Πρόεδρος του Τμήματος  Θεατρικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 
Καθηγήτρια   Άλκηστις Κοντογιάννη
  

«Ομιλία Πέτρου Τατούλη στο Λύκειο Κρανιδίου την Τετάρτη 7 Μαΐου»

Την Τετάρτη 7 Μαΐου και ώρα 20.00 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές, Πέτρος Τατούλης, θα απευθυνθεί στους πολίτες της Ερμιονίδας μέσα από ομιλία του στο Λύκειο Κρανιδίου.   

«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη»


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν σήμερα στην Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών, οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Άργους.
Η Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών, λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων της ΚΕΔΑΜ, και καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους υλοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τμήματα σχολείων της Π.Ε. και Δ.Ε. του Δήμου μας.
Σήμερα η εμψυχώτρια – φιλόλογος Σίσυ Κοντογεώργη διάβασε στα παιδιά ένα παραμύθι και με διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό τον ιδιαίτερο παιδικό ξεχωριστό τρόπο επιμόρφωσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ΜΕ 41 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Σε πρόσφατη σύσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), εξετάστηκε η πορεία εξέλιξης των έργων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα για την Αργολίδα. Πιο συγκεκριμένα:

1.      Το έργο με τίτλο «Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου (Ανάβαλου)» είναι ενταγμένο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με την με αριθμό 118384/11.04.2012 Απόφαση και με συνολικό προϋπολογισμό 10.417.000,00€. Ήδη η αρμόδια Υπηρεσία του ΕΠΠΕΡΑΑ έχει ολοκληρώσει την εξέταση της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης του έργου του θέματος, συνολικής αμοιβής 394.372,05€ και χρόνου εκπόνησης  7 μήνες, αναμένει δε την άρση των δεσμεύσεων της εγκυκλίου 17917/14.04.2014 του Υπουργείου Ανάπτυξης για την υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια για την προώθηση του έργου.
2

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γιορτη της Αγκιναρας στα Ιρια


Παρουσίαση του Βιβλίου «Φτερά Αγάπης»


Την Κυριακή 11 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί, στην Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους - Μυκηνών, θα πραγματοποιηθεί η  παρουσίαση του βιβλίου « Φτερά Αγάπης».

Πρόκειται για μία γλυκιά νεανική νουβέλα της 16χρονης μαθήτριας του 1ου Γυμνασίου Άργους, Ιωάννας Τοπτσίου.


Λίγα λόγια για την έκδοση


Σ’ έναν κόσμο που οι άγγελοι και οι δαίμονες μάχονται για την υπερίσχυση του καλού ή του κακού, η Ρόζα, ένας άγγελος και ο Ραμόν, ένας δαίμονας, γνωρίζονται.
Με τον καιρό τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον όλο και δυναμώνουν, όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτά καθώς το «Βέτο» - ο νόμος των κόσμων τους - δεν τους επιτρέπει όχι μόνον να είναι μαζί, αλλά ούτε καν να αγγίξει ο ένας τον άλλο.
Όταν επιτέλους θα βρουν τον τρόπο να είναι μαζί, η μοίρα θα τους φέρει εμπόδια, τα οποία θα δοκιμάσουν τη δύναμη της αγάπης τους ξανά και ξανά.
Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στο δρόμο τους και να καταργήσουν το «Βέτο»;

Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ) για την εξέλιξη του ελληνικού γυναικείου ενδύματος στον «Ελληνικό Κόσμο»

  «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς»

Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ)
για την εξέλιξη του ελληνικού γυναικείου ενδύματος
στον «Ελληνικό Κόσμο»

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση για την εξέλιξη του  ελληνικού γυναικείου ενδύματος από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου παρουσιάζει από τις 8 Μαϊου το  Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Κέντρο Πολιτισμού  «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση με τίτλο «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου» το Φεβρουάριο του 2014- με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του αλλά και τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος- στη μνήμη της Κούλας Λαιμού.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στο 18ο αι., εντοπίζοντας κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου  με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά  αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αι., όταν με τα ρομαντικά κινήματα αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού.
 Αφετηρία της έκθεσης αποτελούν δύο τύποι ενδυμάτων, το φόρεμα της Κάσου – Καρπάθου και το πολύπτυχο, ριχτό φόρεμα της Κρήτης που φαίνεται πως διαμορφώθηκε κυρίως στην Ιταλία στους χρόνους της Αναγέννησης. Τα ενδύματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τις φορεσιές του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου.