Ο χειμώνας αποτελεί την εποχή όπου έχουν έξαρση οι κοινές γρίπες και
κρυολογήματα. Τι είναι αυτό που χρειάζεται εμείς να κάνουμε?Να είμαστε
προετοιμασμένοι έχοντας τον οργανισμό μας καλά θωρακισμένο.
Η πιο σωστή αντιμετώπιση όλων αυτών είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί)
Σημαντικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού είναι η γήρανση, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και η κακή διατροφή.
Συγκεκριμένα, η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη είναι από τους μεγαλύτερους διατροφικούς παράγοντες που συσχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Άνθρωποι υποσιτισμένοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για μολύνσεις, και γενικώς είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Το κακό δεν σταματάει εδώ αλλά όταν αυτά τα άτομα προσβληθούν από κάποια λοίμωξη τα συμπτώματα παραμένουν περισσότερο καιρό από ότι σε κανονικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, ακόμη και τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης και ιώσεων. Αυτό κυρίως οφείλεται στην κακή διατροφική συμπεριφορά που εμφανίζουν αυτά τα άτομα, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς μολύνσεις και λοιμώξεις.
Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις τροφές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα με αυτές που δρουν αρνητικά. ..
Μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση σακχάρων όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη , φρουκτόζη ,κ.α. δρουν αρνητικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.
Το αλκοόλ μειώνει την θωράκιση του οργανισμού μας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιώσεων, διότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.
Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως επηρεάζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμποδίζοντας την ανοσολογική αντίδραση και αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων. Η μείωση λοιπόν της περιεκτικότητας της διατροφής μας σε <<κακό>> λίπος βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Κορεσμένα (κακά) λιπαρά βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στα τηγανιτά φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και κάθε είδους fast food.
Έτσι, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διατροφή μας σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και τρόφιμα, τα οποία τελικά θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Η πιο δημοφιλής βιταμίνη σε όλους μας αλλά και από τις πιο δραστικές στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι τη Βιταμίνη C, μιας και αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Επιπρόσθετα, βοηθάει στη διατήρηση της καλής αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ενθαρρύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.
Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C είναι τα εξής:
Η πιο σωστή αντιμετώπιση όλων αυτών είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί)
Σημαντικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού είναι η γήρανση, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και η κακή διατροφή.
Συγκεκριμένα, η ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη είναι από τους μεγαλύτερους διατροφικούς παράγοντες που συσχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Άνθρωποι υποσιτισμένοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για μολύνσεις, και γενικώς είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Το κακό δεν σταματάει εδώ αλλά όταν αυτά τα άτομα προσβληθούν από κάποια λοίμωξη τα συμπτώματα παραμένουν περισσότερο καιρό από ότι σε κανονικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, ακόμη και τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης και ιώσεων. Αυτό κυρίως οφείλεται στην κακή διατροφική συμπεριφορά που εμφανίζουν αυτά τα άτομα, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς μολύνσεις και λοιμώξεις.
Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις τροφές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα με αυτές που δρουν αρνητικά. ..
Μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση σακχάρων όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη , φρουκτόζη ,κ.α. δρουν αρνητικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.
Το αλκοόλ μειώνει την θωράκιση του οργανισμού μας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιώσεων, διότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.
Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως επηρεάζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμποδίζοντας την ανοσολογική αντίδραση και αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων. Η μείωση λοιπόν της περιεκτικότητας της διατροφής μας σε <<κακό>> λίπος βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Κορεσμένα (κακά) λιπαρά βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στα τηγανιτά φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και κάθε είδους fast food.
Έτσι, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διατροφή μας σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και τρόφιμα, τα οποία τελικά θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Η πιο δημοφιλής βιταμίνη σε όλους μας αλλά και από τις πιο δραστικές στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι τη Βιταμίνη C, μιας και αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Επιπρόσθετα, βοηθάει στη διατήρηση της καλής αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ενθαρρύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.
Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C είναι τα εξής: